Verimli ders çalışma saatleri için pek çok farklı görüş ortaya atılır. Kimi uzman sabah ders çalışma saatleri daha verimli derken kimisi de gece ders çalışma saatleri hakkında daha yararlı olduğunu iddia eder. Aslında bu saatler kişisel farklılıklara bağlı olarak değişebilir. Siz de bünyenizi ya uzmanların dediği şekilde sabaha göre ayarlayın ya da kendinize uygun bir rutin oluşturun. Bu sayede çalışmalarınız daha verimli olacaktır. Gelin verimli ders çalışma saatleri konusunu biraz daha yakından inceleyelim.
Birçok uzmanın ve eğitimcinin birleştiği saatler eba ders çalışma saatleri olarak da belirlenmiştir. MEB’ da bu saatlere uygun olarak ders yayınlarını vermektedir. Peki, verimli ders çalışma saatleri olarak belirlenen periyotlar hangileridir. Sizin için uygun olan saatlerle örtüşüyor mu? Örtüşmüyorsa ne yapacaksınız? Biyolojik saatinizi bu periyotlara uygun hale getirmeye çalışmalısınız. Eğer uygun hale getirmekte zorlanırsanız. Ya da bu uğraş sizi ders çalışma çabanızdan uzaklaştırıyorsa kendi rutininize geri dönebilirsiniz. Kendi rutinlerinizi, daha verimli ders çalışma saatlerine yaklaştırmaya çalışın.
Sabah 8.00 ile 11.00 saatleri arasında kortizon hormonu salgılanması zirvededir. Bu hormon eğer doğal olarak salgılanırsa uyku kaçırır, konsantrasyonu ve odaklanmayı güçlendirir. Sabahın bu erken saatleri, yapılacak olanların planlanmasında, düzenlenmesinde ve ayrıca verimli ders çalışma saatleri açısından en verimli zamanlardır. Sabah kalkmayı sorun etmiyorsanız bu saatlerden azami verimi almaya çalışmakta fayda var.
Öğleden sonraki 16.00-18.00 arasındaki bu 2 saatlik zaman diliminde zihin gün içindeki ikinci canlanmayı yaşar. Eğer sözel ders tekrarları ve uzun dönem hafıza çalışmalarınız varsa bu saatleri değerlendirin. Ders çalışma çizelgesi hazırladığınızda bu saatleri asla boş zaman olarak değerlendirmeyin. Yoksa günün ders çalışma saatleri açısından en verimli ikinci periyodunu kaçırmış olursunuz.
Saat 19.00’da başlayan bu periyot yaklaşık 3 saat kadar sürer. Bu zaman diliminde gün içinde öğrendiklerinizi tekrar edebilirsiniz. Bu sayede öğrendiklerinizin pek çoğu kalıcı belleğe atılabilir. Eğer siz de öğrendiklerinizi kalıcı belleğe atmak istiyorsanız gün içindeki bu üç zaman dilimini kaçırmayın. Gece ders çalışma saatleri olarak da adlandırılan bu zaman içinde tekrar çalışmaları ve okuma çalışmaları gibi çalışmalara zaman ayırın. Hatta uzun paragraf sorularını da bu zaman diliminde çözebilirsiniz.
Eğer TYT sınavında başarılı olmak istiyorsanız planlı ve düzenli olarak çalışmalısınız. Bu konuda yapacağınız ders çalışma saatleri çizelgesi ile tüm gününüzü planlayıp, sistemli bir çalışma yapabilirsiniz. Hep aynı zaman dilimlerinde tekrar eder ve konu testlerinizi çözerseniz zihin buna alışır. Bu sayede ders çalışma zamanında otomatik olarak algınız da açılır.
Verimli ders çalışma için eğer uykuyu sevmiyorsanız, önerilen sabah saatlerini değerlendirin. Bu zaman diliminde aile fertlerinin çoğu uykuda olur. Hava serindir ve siz uykunuzu almışsınızdır. Dinlenmiş bir beden zihni meşgul etmez ve yormaz. Bu şartlara bir de salgılanan kortizon hormonunun miktarındaki artış da eklenince verimli ders çalışma için gereken şartlar sağlanmış olur.
Ders çalışma saatleri çizelgesi sizin için güzel bir yol haritası olacaktır. Bazen bu maratona hazırlanırken yolumuzu kaybettiğimiz zamanlarda bize yol gösterecektir. Öyle ise en verimli ders çalışma programı için size uygun olan bir zaman çizelgesi yapın ve hemen uygulamaya başlayın! Ankara dershane hizmeti kategorisinden ön plana çıkan Gülhane Akademi öğrenci koçluğu, etüt sistemi ve öğrenci takip sistemi ile başarınızı katkı sağlamak için sizin için en ideal çalışma ortamını hazırlar. Bilgi almak için hemen iletişime geçebilirsiniz.