Üniversite Sınavına Hazırlık Sürecinde Yol Haritası
Bu yazı üniversite sınavına hazırlık süreci ile ilgili öğrencilerin akıllarına takılan sorulara cevap verme amacıyla hazırlanmıştır. Üniversite sınavı her öğrencinin hayatında dönüm noktası olarak görülür. Kişinin geleceğini şekillendiren en kritik eşiktir. Bu eşiği aşma yolunda atılması gereken adımlar özenle seçilmelidir.
Nasıl bir yol belirlenmeli, hangi çalışma yöntemleri kullanılmalı, dershaneye gidilmeli mi ya da bir takviyeye ihtiyaç var mı gibi sorular öğrencilerin cevaplamaları gereken sorular olarak karşılarında durur.
Öğrencinin öncelikle gireceği sınavın içeriğini ve yapısını bilmesi gerekir. 2018 yılında uygulanmaya başlayan yeni sistem ile üniversite hazırlık sınavı TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve AYT (Alan Yeterlilik Testi) olarak iki bölüme ayrıldı. Söz konusu sınıflandırmanın bilinmesiyle öğrenciler daha bilinçli olarak sınava hazırlanmaya başlayabilir.
YKS Sınavına hazırlanmak mı istiyorsunuz gelin hep beraber size bir yol haritası belirleyelim. Destek ve danışma için bizimle hemen https://www.gulhaneakademi.com/iletisim adresinden iletişime geçebilirsiniz.
Üniversite sınavına Hazırlık İçin Nereden Başlamalıyız?
Üniversite hazırlık sınavı nasıl geçilir? Sorusuna cevap vermeden önce nereden başlanmalı sorusu cevaplanmalıdır:
Öğrenci öncelikle çalışma konusunda kendisine bir hedef belirlemelidir. İdeal bir başlangıç için hedef en temel öncelikleriniz olmalıdır.
- Kaç saat çalışılacak?
- Günde kaç soru çözülecek?
- Kaç konu bitirilecek?
- Kaç konu tekrar edilecek?
Sorularının cevapları hedefin belirlenmesinde size yol gösterir.
Konu tekrarı sınava hazırlık sürecinde kolaylık sağlayacak bir yöntemdir. Konuyu bilmeden soru çözemezsiniz, tekrar hem konunun unutulmamasına hem de kalıcı olmasına yarar.
Soru çözmek konuyu pekiştirmenize yardımcı olacaktır. Bunun yanında geçmiş sınavlarda çıkan soruların çözümü soruların temel mantığını anlamanıza yarayacaktır. Yapamadığınız sorular ise hangi derslerde eksik olduğunuzu size göstermesi açısından önemlidir.
Dershanelerin yapmış olduğu deneme sınavlarına girerek kendinizi gerçek bir sınavda sınamış olursunuz. Böylece YKS sınavına hazırlık yolunda kat ettiğiniz yolu daha iyi görürsünüz.
YKS Kurumunun yapmış olduğu üniversite sınavına hazırlanmaya başladığınız ilk andan itibaren motivasyonunuzu yüksek tutun. Motivasyon sizi bu süreçte diri tutacaktır.
Kendinize üniversite hazırlık sürecine başladığınız ilk günden itibaren günlük test çözme limiti belirleyin. Gün geçtikçe bu limiti yükseltin.
Sınav süreci sizin için yoğun bir tempoda geçecektir. Fakat bu temponun sürekli olması mümkün olmadığı gibi yararlı da değildir. Nefes almayı, dinlenmeyi unutmayın. Siz yarış atı değilsiniz, sağlığınızı her şeyin önünde tutun.
Ders çalışma sürelerini verimli bir şekilde ayarlayın. İdeal sürenin 90 dakika olduğunu unutmayın ve bu sürelerden sonra mutlaka en az 10-15 dakika mola verin.
Ders çalışacağım diye uyku düzeninizi bozmayın. Uyku bu dönemde sizin gününüzün verimli geçmesi için önemlidir.
Yükseköğretim sınavı hazırlık süresi boyunca kaygıdan ve heyecandan uzak durmaya çalışın. Soğukkanlı ve sakin olmanız sınavınızın başarısını ciddi ölçüde etkiler. Kaygı ve heyecandan sıyrılmak için kendinize güvenin. Güven, başarının anahtarıdır.
Üniversite sınavına Hazırlık Programı Nasıl Yapılır?
Üniversite sınavına hazırlık taktikleri diyerek size sihirli kelimeler söyleyenlere inanmayın. Sizin için burada yazılanlar uzman eğitmenlerin deneyimleri sonucu ortaya çıkan düşünceleridir. Başarıya giden yolda tavsiyeler, binanın tuğlaları gibidir. Peki, size nasıl bir hazırlık programı tavsiye ediyoruz:
- Sınava girmedeki hedefiniz ne? Hedefiniz yoksa sınava hazırlanma yolunda bir düzen oturtamazsınız. Hedefiniz sizin çalışma azminizi artırır.
- Çalışma düzeninizi belirleyin. Kendinizi en iyi siz tanırsınız. Çalışma sürelerinizi, molada geçirilecek zamanı, dinlenme vakitlerinizi tek tek ayarlayın.
- Kendinize çalışabileceğiniz en uygun ortamı seçin. Etrafta konsantrasyonunuzu bozacak hiçbir şey olmasın.
- Dersleri etkin bir şekilde dinleyin. Tüm algınız derste olsun.
- Ders sırasında not tutmayı ihmal etmeyin. Böylece bilgiyi kalıcı hale getirirsiniz.
- Konu tekrarı yapmayı alışkanlık haline getirin. Günlük, haftalık ve aylık tekrar programınız olsun.
- Derse gitmeden önce işlenecek konuyu incelemeniz konuyu daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.
- Kendinize has ders çalışma yöntemleri geliştirin. Bunun için eğitmenlerinizden destek alabilirsiniz. Örneğin formülleri ezberlerken çağrışımlardan yararlanmak ya da kodlama yöntemi kullanmak gibi yolları deneyebilirsiniz.
- Deneme sonuçlarına göre ders çalışma programlarınızı güncelleyebilirsiniz. Eksik olduğunuz konuların üzerinde daha fazla durabilirsiniz.
- Günün sonunda bir değerlendirme yaparak kat ettiğiniz yolu daha iyi görebilirsiniz. Aynı zamanda çalışma yönteminizin eksi ve artılarını da belirleyebilirsiniz.
Evde Üniversite Sınavına Hazırlık Ne Kadar Etkili Olur?
Her öğrencinin çalışma yöntemi birbirinden farklıdır. Fakat başarılı olmak isteyen öğrenci planlı ve düzenli bir şekilde çalışmalıdır. Yükseköğretim Kurumları sınavına hazırlık verimli bir ders çalışma yöntemi ile başarılı bir şekilde sonuçlanabilir.
Dershaneye giden öğrenciler, ders çalışma programlarını uzman eğitmenlerle beraber en yüksek başarıyı sağlayabilecek şekilde düzenleyebilir. Ve bu plan dâhilinde çalışan öğrenci başarıya ulaşabilir.
Dershaneye gitmeden üniversite sınavına hazırlanma mümkün mü?
Elbette mümkün. Fakat sizin yapmanız gereken bu yöntem sizin için uygulanabilir mi? Bu soruya cevap verecek olan sizsiniz. Gerçekçi olmak gerekirse, evde tek başına sınava hazırlık çok zordur. Online ders videoları ya da üniversite sınavına hazırlık kitapları ile kendinize bir yol haritası çizebilirsiniz. Aynı zamanda bu yöntemin sizin için doğru bir tercih olup olmadığını da zaman kaybetmeden test edin. Sizin için bu süreçte en kıymetli şey zaman.
Üniversite sınavına hazırlık programı sizi başarıya ulaştıracak en önemli ve ilk adım. Bu adımı atarken uzman eğitmenlerden yardım almak ve onlarla beraber çalışma yöntemi belirlemek size bu meşakkatli yolculuk öncesi gideceğiniz rotayı gösteren kılavuzdur. Evde çalışırken anlamadığınız bir konuyu ya da çözemediğiniz soruları sorabileceğiniz, sizin motivasyonunuzu artıracak, sizi sizden daha çok düşünen eğitmenleriniz olmayacak. Tek başınıza bu zorlu yolculukta üzerinizdeki yükleri daha da artırmış olacaksınız.
Ankara Dershanesi olan Gülhane Akademi, size uygun çalışma metotları, ders çalışma kampları, 8 kişilik sınıfları ve uzman rehberlik desteği ile üniversite sınavına hazırlık döneminde önünüzdeki bütün engelleri kaldırır. Size sadece çalışmak kalır. Ayrıca öğrenci takip sistemiyle sizi sizden daha çok düşünür. "Başarının Akademisine" uğramadan sınava hazırlanmaya başlamayın.
Üniversite Sınavına Hazırlık Dershane Fiyatları
2023 yılı üniversite sınavına hazırlık kursu fiyatları dershanelerin fiziki şartlarına, eğitim kalitesine, başarı durumuna göre değişir. Fiyat konusu aileler için önemlidir. Çocuklarına iyi bir gelecek hazırlamak isteyen veliler, bütçelerini de düşünmek zorundadır.