Tyt Sınavı, üniversiteye girmek isteyen herkesin geçmek zorunda olduğu engelli koşu maratonundaki karşınıza ilk çıkan engeldir. Bunu aşmak için tyt hazırlık sürecinde uygulanmak üzere belirli taktikler geliştiren uzmanlar var. Fakat siz temel taktikleri kendinize göre yorumlamalısınız. Bu sayede başarıya ulaşmanız çok daha kolay olacaktır. Bu yazıda TYT hazırlık kapsamında genel taktiklerden ve uygulama aşamalarından bahsedeceğiz.
Planlı çalışmak başarının altın anahtarı gibidir. İyi ve size özgü bir plan, TYT hazırlık sürecinde en etkili taktiğiniz olacaktır. Planınızda ilk günden son güne kadar ne yapacağınızı, hangi konuyu ne zaman çalışacağınızı, konu tekrarlarının ve test çözme zamanlarını belirlemelisiniz. Bu planın değerlendirme aşaması ise yapılanları not almaktır.
Örneğin; o gün deneme çözmeniz gerekiyordu çözemediniz. Bunu nedenleriyle belirtmelisiniz. Planda meydana gelebilecek olası sapmalara karşı da bir B planınız mutlaka olmalıdır. Planda belirleyip de yapamadığınız her maddeyi fazla gecikmeden mutlaka yapmaya çalışın. Bunlar biriktiği zaman “ aman boşver” diyebilirsiniz. Bu nedenle az iken yapmak çok daha kolaydır.
TYT hazırlık maratonuna ilk olarak TYT 2021 deneme sınavları çözerek başlayabilirsiniz. Bu sayede deneme çözerken 135 dakikalık sınırlı zaman diliminde neler yapabileceğinizi görürsünüz. Seviyenizi ve eksik olduğunuz alanları belirlersiniz. Örneğin TYT matematik konuları içinde kesirler konusunda daha ilk öğrendiğiniz anda kafanızda oturtamadığınız bazı noktalar olabilir. Sanki ilk defa karşılaşıyormuş gibi konuyu en başından ele almalısınız. Ancak bu sayede sağlam bir temele oturtabilirseniz. Devamındaki süreçte de o konuda diğerlerinden daha fazla test çözmelisiniz.
Deneme çözmek ayrıca size bir rutin de kazandırır. Haftanın hangi günü ve ne zaman deneme çözeceğiniz önceden belli olmalıdır. Hatta hep aynı gün ve saatte çözmelisiniz. Eğer mümkünse TYT sınavının yapılacağı muhtemel olan cumartesi sabah 9.00 olsun bu gün ve saat. Böylece sınav günü üzerinizde oluşacak olan stersi de azaltmış olursunuz.
Tyt 2020 deneme sınavlarını çözerek TYT tarih konuları, TYT Türkçe konuları ve TYT coğrafya konularında sorulara aşinalık kazanabilirsiniz. Sözel konuların yanı sıra TYT fizik konuları, TYT kimya konuları, TYT biyoloji konuları ve TYT geometri konularında da bilgi sahibi olarak sınavda ne tür sayısal sorular ile karşılaşacağınızı da netleştirebilirsiniz. Ayrıca eksiklerinizi tespit ederek konu tekrarlarına yönelir ve bilgilerin kalıcı belleğe girmesini sağlayabilirsiniz.
TYT hazırlık sürecinde konu tekrarı önemli yer tutar. Konuyu işledikten hemen sonra bir test çözün ve testten sonra da konu tekrarı yapın. Bu şekilde öğrendikleriniz pekişecektir. Konu tekrarı yaparken konuyu aynen tekrar işlemeniz gerekmez. Sadece öğrendiklerini kalıcı belleğine yerleştirmeni sağlayacak şekilde üzerinden geçmeniz yeterli olur.
Bilgileri ilk olarak duyu organlarımız yoluyla dış dünyadan alırız. Sonra bunlar kısa süreli hafızaya alınız. En az 20 Dakika en fazla 1 gün kalan bilgiler, tekrar edilmediği takdirde gereksiz olarak görülür ve büyük oranda silinir. Oysa bu süre zarfında tekrar edilen bilgiler kalıcı belleğe aktarılır. Kalıcı bellekte depolanan bilgiler, 10 yıl sonra bile gerektiğinde erişime hazırdır. Demek ki; öğrenilenleri uzun süreli belleğe alabilmek için en önemli faktör tekrar etmektir. Tekrar edilmeyen bilgilerin kalıcı olması oldukça zordur. Konu tekrarı yapmanın size diğer bir faydası da TYT 2021 sınavı sırasında hatırlamanızı kolaylaştırmasıdır.
TYT hazırlık süreci ve sınavı, büyük bir maratonun ilk engelidir. Hayatınızı etkileyecek bu sınava gerektiği gibi hazırlanmak için size özgü olarak yaptığınız plana sadık kalmalı ve rutinlerinizi oluşturmalısınız. Oluşan bu rutinler sayesinde sınava emin adımlarla ilerleyecek ve tyt hazırlık sürecini etkili bir biçimde geçirmiş olacaksınız.
Gülhane Akademi olarak Ankara Butik Dershane alanında bu maratonda siz değerli öğrencilerimize ışık tutmaya hazırız.