Sayısal dersler, öğrenilen bilgi kadar onu yorumlayabilme becerisinin de önemli olduğu alandır. Öğrenci bu ders grubunda başarılı olabilmek için öncelikle temel bilgilere sahip olmalıdır. Derslerin konuları arasında bağlantı olduğu için öğrencinin yorumlama gücü ön plana çıkar.
Öğrencilerin öğrenme becerileri birbirlerinden farklıdır. Bu yüzden ders çalışma yöntemleri de farklılık göstermelidir. Burada görev öğretmene ve öğrenciye düşer. Her derse göre bir çalışması stratejisi belirlenebilir. Sayısal bölüm dersleri başarılı olabilmek için sistemli bir çalışmayı gerektirir. Dolayısıyla öncelikle doğru bir çalışma planı hazırlanmalıdır.
https://www.gulhaneakademi.com/ogrenci-takip-sistemi ile öğrencilerimizin başarıya giden yolda planlı ve sistematik şekilde ilerlemesi için ayrıntılı ve detaylı çalışmalar yapıyoruz.
Öğrencilerin zorlandığı dersler arasında en çok lise sayısal bölüm dersleri gelir. Bu dersleri yapamayan ya da yapmakta zorlanan öğrencilerin izlemesi gereken yollar şu şekilde sıralanabilir:
Sayısal dersler soyut olarak tanımlanır.
Çocukların soyut işlem yetenekleri, somut işlem yeteneklerinden sonra geliştiği için başarısızlık oranı yüksek olabilir. Özellikle soyut işlem becerileri gelişmeyen çocuklar bu ders grubunda problemler yaşayabilirler. Sözü edilen problemin aşılmasının yolu öğrencinin soyut işlemleri -öğretmeninin de yardımıyla- somut örneklerle anlamasıdır.
Öğrenci sayısal derslere katıldığı oranda anlama seviyesi de yükselecektir. Derslere katılım ilgiyi artıracak ve başarılı olma yolunda önemli bir eşik olan temel konuların anlaşılmasını kolaylaştıracaktır.
Sayısal derslerin kavranmasında en etkili yöntem soru çözümleridir. Soruları çözerken dikkat edilmesi gereken husus ise soruları iyi okumak, sorunun ne istediğini anlayarak buna göre çözüm bulmaktır.
Soru çözme konusunda istikrarlı olmak gerekir. Sayısal dersleri en iyi anlama yolu tekrar etmektir. İşlenen konuların tekrar edilmesinin yanında yanlış çözülen soruları yeniden çözmek başarıya giden yolda önemli bir mihenk taşıdır.
Konu tekrarı nasıl yapılır? sorusuna cevap bulmak için sizler için hazırladığımız https://www.gulhaneakademi.com/konu-tekrari-nasil-yapilir yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.
Sayısal dersler de başarılı olmanın etkili yollarından biri de özel ders takviyesidir. Sayısal dersler konusunda yaşanılan başarısızlıklar, uzman bir eğitmenin yol göstermesi ile rahatlıkla aşılabilir. Uzman eğitmen öncelikle öğrencinin eksikliklerini tespit eder. Böylece başarıya giden yoldaki engelleri aşmanın formülleri de belirlenmiş olur. Uzman eğitmen ile kurulacak iyi bir diyalog öğrencinin başarısız olduğu konuları rahat bir şekilde ifade etmesini sağlayacaktır. Uzman eğitmen öğrencinin sınavlara hazırlanması ve başarılı olmasında da önemli rol oynar.
Lise dönemi öğrenciler için gelecekteki hayatlarını şekillendiren en önemli dönemeçtir. Bu dönemde öğrenciler alan seçimi yaparak, üniversitede seçebilecekleri bölümleri de belirlemiş olurlar.
Sayısal alan MF (matematik-fen) olarak adlandırılır. Bu bölümü seçen öğrenciler sayısal derslerin yoğun olduğu bir müfredat ile eğitim alırlar. Lise sayısal dersler diğer alanlara nazaran öğrenciler tarafından zor olarak nitelendirilir.
Lisede sayısal bölüm dersleri zor olarak kabul edildiğinden bu bölümü seçecek öğrencilerin dikkatli olması gerekir. Sayısal derslere ilgisi olan ve yapabileceğine inanan öğrencilerin bu alanı seçmesi sonraki süreçte başarısızlıktan kaynaklı bir hayal kırıklığı yaşamamaları için önemlidir.
9. Sınıf sayısal dersleri, 10. Sınıf sayısal dersleri, 11. Sınıf sayısal dersleri, 12. Sınıf sayısal dersleri üniversite sınavının sorularını oluşturduğu için bu dersleri genel hatlarıyla bilmek ve soru dağılımını öğrenmek yararlı olacaktır. Peki sayısal bölümde hangi dersler var?
Matematik dersi, lisede sayısal dersler arasında önemli bir yere sahiptir. Özellikle YKS de soru dağılımlarına bakıldığında en çok sorunun geldiği alandır. YKS’nin ilk oturumu olan TYT de Matematik dersinden 30 soru çıkmaktadır. AYT de ise 30 ya da 32 soru arasında bu dersten soru çıktığı görülür.
Geometri, matematiğin bir alt kolu olarak kabul edilir. Üçgen, dikdörtgen, kare gibi düz ve eğri çizgilerin oluşturduğu şekillere geometrik şekiller denir. TYT ve AYT de Matematik başlığı altında yer alır. TYT de 10 geometri sorusu, AYT de ise 8 ya da 10 soru yer alır.
Fizik dersinde başarılı olabilmek için matematik bilgisinin iyi olması gerekir. Fizik, öğrencinin denklem çözme bilgisini ve muhakeme yeteneğini ölçer. TYT sayısal dersleri arasında Fen Bilimlerindeki 20 sorunun 7 tanesi Fizik dersindendir. AYT de ise 40 sorudan 14 tanesi Fizik sorularıdır.
Kimya dersi madde ile alakalı kanun, ilke ve prensiplerinin anlatıldığı alandır. Bu dersin TYT sınavındaki ağırlığı 7 soru iken, AYT sınavında 13 sorudur.
Biyoloji, yaşamın ve canlı organizmaların incelendiği derstir. TYT sınavında biyolajiden 6 soru çıkarken, AYT sayısal dersleri arasında Kimya ile aynı soru sayısına sahiptir.
Her öğrencinin kendine has bir çalışma yöntemi vardır. Bu durum öğrenme becerisinin farklı olmasından kaynaklanır. Fakat öğrenci belli çalışma metotlarını temel olarak alabilir. Bu metotları şu şekilde sıralamak mümkündür:
Sayısal dersler konusunun zor olduğuna dair ön yargıdan kurtulmak gerekir. Herhangi bir dersi yapamıyorum demek yerine, öncelikle anlaşılan konulara yönelmek gerekir.
Özellikle sayısal derslerde dört işlem ve işlem önceliği konularının bilinmesi lazımdır. Çünkü temel kuralları bilmeden soru çözmek imkânsız olur.
Konu sıralamasına dikkat etmek gerekir.
Bir konuyu öğrenmeden diğerine geçmek öğrencinin soru çözmesini zorlaştıracak, konular arasında bağlantı kurmasını engelleyecektir.
Soru çözümlerinde önce sorunun ne istediği anlaşılmalıdır.
Dersler konusunda analiz yapmak önemlidir. Bu analizler sonucunda hangi konuda eksiklik olduğunu, hangi soruları çözmede zorlandığı anlaşılacaktır.
Günlük, haftalık ve aylık konu tekrarları sayısal derslerin anlaşılması açısından önemli bir metottur.
Nap Sıfır Hata Tekniği ile fırsat verildiğinde her öğrencinin sayısal dersleri başaracağının temellerini atıyoruz.
Öğrencilerin ders çalışma saatleri verimlilik açısından dikkate alınmalıdır. Uzmanlar 7-11 saatleri arasını zihin ve bedenin dinlenmiş olmasından dolayı en verimli zaman dilimi olarak niteler. Bu saatler öğrencinin zorlandığı konuları ve ilk defa işleyeceklerini öğrenmesi için ideal bir saat olarak düşünülebilir.
Öğleden sonra 15 ile 18 saatleri zihnin yeniden canlandığı zaman dilimi olarak değerlendirilir. Uzmanlar bu saat diliminde öğrencilerin, konuları tekrar etmelerini tavsiye eder.
Akşam 20 ile 22.30 saatleri arası ise uyumadan akılda kalması gereken konuların tekrar edilebileceği bir dilimdir.
Uzmanlar en verimli çalışma süresinin 90 dakika olduğunu belirtirler. Ders aralarında ise mutlaka 10 ya da 15 dakikalık molalar verilmesini tavsiye ederler.
Gülhane Akademi, deneyimli eğitimcileriyle hem en iyi eğitimi almanıza hem de zamanınızı verimli kullanmayı öğrenmenize yardımcı olmaya hazırdır.
Detaylar için hemen https://www.gulhaneakademi.com/ web sayfamızdan iletişime geçebilirsiniz.