Orta öğretim, her insanın hayatında önemli bir bölümdür. Öğrencinin bu dönemlerde kazandığı çalışma becerileri, lise veya üniversite gibi devam eden eğitim hayatını etkileyen bir süreçtir. Bununla beraber, başarılı ders çalışma; konsantrasyon, anlama, akılda tutma ve dinlenme arasında doğru bir denge bulmakla ilgilidir. Bu kapsamda aklınızda tutmanız gereken çeşitli konu ve bilgileri hatırlamak için farklı stratejiler kullanmalısınız.
Öğrenme sürecinde, ilk kez karşılaştığınız bir bilgiyi öğrendiğinizi düşünürsünüz. Bununla beraber bu bilgiler kısa süreli hafıza da yer alır. Öğrendiğiniz yeni ders konularını, ancak düzenli bir konu tekrarı ile pekiştirirseniz hafızanızda daha kalıcı hale getirebilirsiniz. Peki, konu tekrarının önemi nedir? Konu tekrarı nasıl yapılmalı? Verimli bir ders çalışmaya başlamak için asla çok geç değildir! Sizin için harika ipuçlarımız var, gelin birlikte inceleyelim!
Bazen konu tekrarı yapmak için ders çalışmaya başlar, uzun süre çalışırsınız ama bitirdiğinizde aslında zihninizde hiçbir şeyin kalmadığını fark edersiniz. Bu durum birçok öğrencinin şikâyet ettiği bir durumdur. Öyle ki önemli olan ne kadar çalıştığınız değil, öğrendiğinizin sizde ne kadarının kaldığıdır.
Sağlıklı bir çalışma temeli oluşturmak, son dakikada tıkanmaktan ve aşırı stresten kaçınmak için uygun bir çalışma alışkanlığı oluşturmak (ve sürdürmek!) gerekir. Sınıflara göre ders tekrarların önemi değişebilir. Öğreğin LGS sınavı için hazırlanan öğrenciler tekrar yöntemlerine daha dikkat etmelidir. LGS adaylarının daha etkili çalışma yöntemine alışmaları için, konu tekrarı 7. Sınıf ve konu tekrarı 8. sınıf dönemlerine dikkat etmeleri gerekir. Peki etkili bir tekrar için hangi yollar takip edilmeli?
Derslerde gördüğünüz konulara paralel bir çalışma uygulayabilirsiniz. Konu tekrarlarını ders müfredatına uygun şekilde takip etmelisiniz. Müfredatınız, sınıfınızdaki konuları ne zaman ve ne kadar hızlı işleyeceğinizi size bildirecektir. Gün içerisinde öğrenmiş olduğunuz bütün yeni konuları gün bitmeden kısa süreli dahi olsa tekrar edilmesi de tavsiye edilir. Bununla beraber her hafta bitiminde hafta içinde öğrenilen bilgileri tekrarı yapılabilir. Son olarak da aylık planda ise, dört haftanın konu tekrarını yapmayı ihmal etmemelisiniz.
Aylık Konu Tekrarı Nasıl Yapılmalı?
Öğrenilen bilgilerin konu tekrarı her ay, birkaç gün içerisinde yapılmalıdır. Belirlenen plana göre ilk günler ders tekrarlarına ağırlık vermek önemlidir. Kalan günleri sözel, sayısal ders konu tekrarları ve son gün ise konular ile ilgili soru çözümü yaparak sonlandırılabilir. Bu şekilde baştan sona tüm öğrenilenleri tekrarlama fırsatı yapılabilir.
Öğrenci dersteki aldığı notları yoğunlaştırarak çalışmayı daha az ezici hale getirebilir. Notlarınızı iyileştirmek için bu bilgileri tek bir stratejide nasıl birleştirebilirsiniz? Bunun için bir not ağacı kullanabilirsiniz! Her yeni not bilgi için, gövdeye eklenen yeni bir dal oluşturulur. Sonunda, daha fazla şey öğrendikçe veya daha fazla okudukça, ilgili şubeye yapraklar ekleyerek fikirlerinizi geliştirebilirsiniz.
Bu çizelge; aylık, haftalık konu tekrarı hedefleri belirleyerek bu hedeflere doğru ilerlemenizi sağlayabilir. Ulaşmak istediğiniz hedefleri belirledikten sonra çizelgenizi duvarınıza asabilir ve düzenli takip edebilirsiniz. Konu tekrar çizelgesine göz attığınızda, önünüzdeki günlerde hangi derslere ağırlık vermeniz gerektiğine ilişkin ipuçları alabilirsiniz.
Etkili bir şekilde konu tekrarı yapabilmek, yaşam boyu size fayda sağlayacak bir beceridir. Üretkenliği artırmak muhtemelen bir öğrenci olarak geliştireceğiniz en önemli beceridir. Peki, etkili çalışma becerilerini nasıl kazanabilirsiniz? Sınav stresi ve kaygılarınızı yönetmenize, destek olması için yardım alabilirsiniz. Gülhane Akademi olarak öğrencilerimizi hedeflerine ulaştırarak, en iyi şekilde sınavlara hazırlamayı hedefliyoruz. Bu kapsamda düzenli konu tekrarları ile öğrencilerimizin kalıcı öğrenme deneyimlemelerini sağlıyoruz. Gülhane Akademi kursları ve çalışma sistemi ile ilgili bilgi almak için hemen iletişime geçebilirsiniz.