TYT konu eksiği denildiğinde sınava hazırlanan adayın o konuyu hiç görmediği ya da o konu hakkında soru çözme yeterliliğine sahip olmadığı anlaşılır. Hiç görmediği bir konu ile ilgili ve ya bağlantılı olan soruları çözmek de elbette zor olacaktır. O nedenle konu eksiği sorununu bir an önce tespit edip tamamlama yoluna gitmelidir.
TYT çalışma sürecinde pek çok nedenden dolayı konularda eksiklikler olabilir. Bu eksikleri kapatmak için planlamanızda ufak değişiklikler yapmanız gerekecektir. Tekrar ya da konu çalışmalarına ayırdığınız sürelerin bir kısmını konulardaki eksiklerinizi belirleme ve bu eksikleri kapatma çalışmalarına ayırabilirsiniz.
TYT genel bir yeterlilik sınavı olduğu için konuları da ona göre seçilmiştir. AYT gibi alan bilgisini ölçen seçici sorular yoktur diyemeyiz ama yine de AYT’ye nazaran daha çok genel bilgiler içeren sorular vardır. O nedenle buradaki konular da AYT konularından nicel olarak daha fazladır. TYT konu eksiği en fazla meslek liselerinde öğrenim gören üniversite adaylarının mustarip olduğu bir durumdur. Ancak bunun için yapılacak çalışmaları şu başlıklar altında sıralayabiliriz:
Konu eksiği belirlemek için de deneme çözebilirsiniz. Deneme çözerken eksik olduğunuz konuları belirleyebilir, bunlar üzerinde çalışma planlayabilirsiniz. Konularla ilgili eksikler kapandıktan sonra o denemeyi tekrar çözerek konuya hâkimiyetinizi sınayabilirsiniz. Bilgiye dayalı hemen her alanda olduğu gibi zaman zaman o bilgiler tekrarlanmalıdır. Öğrenildikten sonra tekrar edilmeyen bilgiler, bir süre sonra kalıcı belleğin gerilerine atılabilir. TYT sınavına kadar o atıldığı yerden bilgileri çekip öne çıkarmak için tekrar çalışmalarına ağırlık vermelisiniz. Tekrar çalışmalarını yaptığınız konu eksiği üzerine mutlaka soru çözümü yapmalısınız.
Eğer, “Çok konu eksiğim var ne yapmalıyım?” diye soruyorsanız doğru yerdesiniz. Önünüzde uzun ve zorlu bir süreç varken nereye, nasıl gideceğinizi bilmek sizi başarıya ulaştıracaktır. Bunu sağlayacak olan doğru bir planlama, planın uygulanması ve değerlendirilmesidir.
• Eksik olduğunuz konuları belirleyin.
• Düzgün, verimli ders çalışma saatlerine uygun olarak etkili bir plan yapın.
• Eksik olduğunuzu belirlediğiniz konuları, deneme sınavlarına göre sıraya koyun.
• Sonrasındaysa eğer dershane ve ya kus merkezi tarzında bir yere devam ediyorsanız özel çalışma zamanı talep edin. Bu zamanda birebir çalışma yapacaksınız. Siz de bu özel çalışma zamanında, hocanızdan konu eksiklerinize yönelik ders anlatmasını isteyin.
• Böyle bir imkânınız yoksa konu anlatımlı kitaplardan yararlanabilirsiniz.
• Ama bunların daha da pekiştirilmesi için YouTube’den o konuya ait ders anlatım videolarını izlemelisiniz.
• Son noktayı koymak için de o konuyla ilgili soru çözmelisiniz.
TYT konu eksiği olarak belirlediğiniz konularda çalışmalarınızı tamamladıkça planlamanıza göre ilerlemeye devam edin. Plandaki küçük sapmalara karşı da B planınızı uygulamaya geçirin. TYT hazırlık aşamasında planın uygulanmasını sağlayan değerlendirme aşamasıdır. Yaptığınız ve yapmadığınız her şeyi planda belirtin. Planda yapılan değişiklikleri de planın bir köşesine not etmeyi unutmayın.
Konu eksiği varken deneme çözmek oldukça zor olacaktır. Denemedeki konulardan eksikleriniz olması durumunda soruları çözmekte de zorlanırsınız. O nedenle ilk olarak konu eksiklerinizi belirlemelisiniz. TYT ve AYT konularını belirledikten sonra bu konulara göz gezdirdiğinizde konu eksiklerinizi zaten kolaylıkla tespit edebilirsiniz. Ama bir genel değerlendirme ve ya önceki yıllara ait olan bir sınavı çözerek de bunu belirlemek mümkündür.
Ne kadar iyi bir öğrenci olursanız olun çözemediğiniz soru mutlaka olacaktır. Konuya genel anlamda hâkim olsanız ve konu eksiği olarak adlandırılmasa da o konunun ayrıntılarını hatırlamayabilirsiniz. Ayrıntıları hatırlamak için de tekrar çalışmaları yapmanız gerekir. TYT hazırlık sürecinin mükemmel olmasını itiyorsanız siz de konu tekrarı çalışmalarına mutlaka yer vermelisiniz. Unutmayın! “Mükemmellik ayrıntılarda gizlidir.”
Ankara Dershane seçiminde Gülhane Akademi olarak ön planda tutmanız için öğrencilerimize verdiğimiz değeri hissedeceksiniz.