Hakkını vererek bir kitap okuma yapabilmek, bir sanatçı titizliği ile okuyabilmek, yorumlayabilmek ciddi bir emek ister. Her sanatçının kendi yöntemi ve tekniği olduğu gibi kitap okuyanlarında kendilerine göre belirlediği teknikler vardır. Bazıları kitabın kenarına küçük notlar alır. Bazıları da kendine göre önemli cümlelerin altını çizer.
Bizim ülkemizde bu titizlikle kitap okuyanların sayısı maalesef çok az. Mustafa Kemal Atatürk gibi savaş zamanı dahi kitap okuyan bir yöneticinin kurduğu Türkiye’de, insanımızın kitap okuma oranı oldukça düşük. Her 100 kişiye 1 kitap düşen ülkemizde, her 1 kişiye 1,2 telefon düşüyor. Ayda cep telefonuna ortalama kişi başı 173 TL harcarken kitaba harcadığımız miktar 5,5 TL. Bu kadar az okuma oranına sahip bir ülkede kitap okuyan insanlar gerçekten birer sanatçı olarak değerlendirilebilir.
Kitap kurdu olarak bilinen kişiler genelde kendilerine bir kitap okuma listesi yapar. Aldıkları kitapları okudukça yanına not düşerler. Bu şekilde okudukları kitap ile ilgili notlar alırlar ki, uzun bir zaman sonra bile dönüp baktıklarında o birkaç cümle ile kitabı hemen hatırlayabilirler. Bu kadar girdiden sonra gelin kitap okuma sanatının detaylarını birlikte inceleyelim.
Kitap Okumak İçin Seçenekler
Kitap okuma için o kadar çok seçenek mevcut ki aslında ekonomik durumları bahane etmenin anlamı yok. Online kitaplar, sesli kitaplar ve PDF kitapların yanında kütüphanelerden alınabilen ücretsiz kitaplar bulunduğunu herkes pek ala bilmektedir. Ancak okumaya zamanım yok mu diyorsunuz. O zaman şu soruları lütfen kendinize sorun: “ Günde kaç saat TV ve ya video izliyorsunuz? veya oyun oynuyorsunuz?” Evet, bu sürenin çok az bir kısmını dahi ayırmaktan uzak durduğumuz okuma aktivitesi bizi en çok geliştiren uğraşlar arasında yer alır.
Kütüphaneden kitap okumak için üye olmanız yeterlidir. Üye olmak için ise 1 adet fotoğraf ve adres bilgileriniz gerekiyor. Bu sayede size bir kütüphane kimliği çıkartılır. Semtinizde kütüphane varsa bu hizmetten yararlanabilirsiniz. Bazı şehirlerde okullara haftada bir gün gezici kütüphane gelir. Öğrenciler bu kütüphaneden üye olarak faydalanabilir. Genellikle kütüphanesi olmayan okulların başvurması halinde bu hizmetten yararlanmanız mümkündür.
Kütüphane üyeliği ile sadece kitaplar değil her türlü yazılı dokümandan faydalanabilirsiniz. Dergiler, gazeteler ve ansiklopediler de bu kaynaklar arasındadır. İnternet hayatımıza girmeden önce öğrenciler ve araştırma yapmak isteyen kimseler kütüphanelerde bulunan bu sınırsız kaynak havuzundan yararlanırdı.
En yaygın teknolojik nimetlerinden biri de cep telefonundan kitap okumaktır. Öyle ki yatarken, parkta otururken, toplu taşımada giderken veya sıkıldığımız ortamdan kaçmak için cep telefonundan okumak büyük bir konfor alanı sağlar. PDF ya da e-kitap olarak indirdiğiniz bir kitabı cep telefonundan rahatlıkla okuyabilirsiniz.
Ama “Ben kitabı elimde hissetmeliyim. Sayfalarını çevirmeliyim. Okumayı bırakmak zorunda kalınca hangi sayfada kaldığımı unutmamak için kitap ayracı koymalıyım.” Derseniz işte o zaman seçenekleriniz; kütüphane ya da kitapçınız olacaktır. Bu şekilde okumanın zevki çok başkadır. Eğer kitap almak için bütçeniz kısıtlıysa ikinci el kitaplar da bu sorunu çözmekte.
Okuması yeterince hızlı olmayanlar veya okumaya vakit ayıramayanlar el işleri ile uğraşırken sesli kitap okuma uygulamaları yardımıyla okumak istedikleri kitaba erişebilir. Bu uygulamalarda bazı kitaplar ücretsiz olsa da bazıları ücretlidir ve aylık abonelik ücreti talep eder. Bu ücret sanıldığı kadar fazla değildir. Bir adet basılı kitap fiyatına bir ay boyunca onlarca kitap okuyabilirsiniz.
İnternetten kitap okumak, oldukça kolay ve pratik bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle Genç nüfus için okumanın en kolay yolu bu olarak değerlendirilir. Bazı siteler ücretli bazıları ise ücretsizdir. Ama bazı sitelerde bir kısım kitaplar ücretsiz olarak okunabilmektedir. Bazı siteler de kitap okuma yarışması yapar ve ödüller verirler. Bu yarışmalara katılarak abonelik ödülleri kazanabilirsiniz.
https://ekitap.ktb.gov.tr/ çok fazla kitaba ve dergiye erişmeniz mümkündür. Sadece ilk girişte sizden bir üyelik ister. Onun haricinde buradaki kaynaklara ulaşmak için ücret ödemek zorunda kalmazsınız. Neredeyse sınırsız kaynak havuzuna sahip bir kütüphanesi var.
Dünyadaki en popüler e-kitap okuma platformu olarak kabul edilir. Çok fazla yerli ve yabancı kitabın e-kitap, e-pub ve PDF formatlarına ulaşarak ücretsiz okuyabilmek mümkündür. Bu uygulama Google Play’ den ücretsiz olarak indirilebilir.
Bu uygulama da Google Play Store’den ücretsiz indirilebilmekte ve kullanılabilmektedir. İçinde 2 milyondan fazla kitap ve dergi türünde yazılı kaynak bulunur. Barnes ve Noble tarafından geliştirilmiş güzel bir uygulamadır. Karanlıkta göz sağlığınızı bozmadan cep telefonu ve ya tabletten okumanıza olanak sağlar.
Sadece kitap okumak için değil aynı zamanda yazarlık becerilerinizi de test edebileceğiniz harika bir uygulamadır. Diğer cihazlarınızla senkronize edilebilir ve kitabınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. En nitelikli eleştirmenler de bu grupta yer alır. Karşılıklı olarak kitapları tartışabilir, yazılarınızı değerlendirebilirsiniz. Bu uygulama artık bir topluluk olarak anılabilir. Pek çok kitaba ücretsiz erişim hakkı tanır.
Bu uygulama pek çok e-kitap okuyucusunun en iyi olarak değerlendirdiği uygulamalardan biridir. Epup, PDF, Mobil gibi formatları ve çizgi roman formatlarını destekler. Dropbox üzerinden cihazlar arası senkronizasyona destek verir. E-kitap okuyucusuna mükemmel temalarla güzel bir okuma zevki sunar. Otomatik kaydırma, hareket sensörü ile de okuma zevkine ayrı bir konfor ekler.
Okumanın şekli değişse de kitap okuma eyleminin adı değişmedi. Okuduğumuz kitaptan aldığımız bilgi ve haz da aynı olduktan sonra isterseniz e-kitap olarak, isterseniz basılı kitap olarak okuyun fark etmez. Yeter ki okumaktan vaz geçmeyin.
Ankara dershane seçiminde alanında uzman kadro ile en üst seviyeye ulaşmak için Gülhane Akademi ile birlikte yolculuk edebilirsiniz.