Ders çalışma isteği nasıl gelir sorusunun yanıtı tekniklerle özelleştirilir. Odaklanma sorunlarına bağlı olarak özellikle ergenlerde ders çalışma isteksizliği fazlasıyla görülür. Her yaştan bireyi etkileyen bu olumsuz durum, eğitim başarısının düşmesine sebep olur. Akademik kariyeri her yaş grubunda etkileyen ders çalışamama sorunu için farklı psikolojik teknikler kullanılabilir. Öğrencilerin gelecekteki mesleklerine kadar etki gösteren ders çalışma düzeni için yapılabilecekler, yazı içerisinde detaylı şekilde açıklanmıştır.
Motivasyonunuzu Artırarak Ders Çalışma İsteği Uyandırın
Ders çalışma isteği oluşması için motivasyonun yeniden kazanılması ve her an canlı tutulması gerekir. Her öğrencinin kendine ait bir hedefi olduğundan çalışma programı da buna göre şekillenmelidir. Ancak ne kadar profesyonel destek alınsa da öğrenci motivasyonunun yüksek tutulmaması durumunda başarıda düşüşler meydana gelir. Özellikle hedefinden uzaklaşmaya başlayan ve hayal kırıklığına uğrayan öğrencilerde motivasyon düşüklüğü daha fazla görülür. Ders çalışma isteği sürecini olumsuz etkileyen motivasyon düşüklüğü, belli başlı problemlere bağlı olarak kendini gösterir. Ders çalışmak istemeyen ergene nasıl davranmalı konusunda da bu sebepler dikkate alınmalı ve olumlu yaklaşımlara odaklanılmalıdır. Bu noktada ders çalışma motivasyonunu artırmak için izleyebileceğiniz yöntemler için aşağıdaki başlıkları inceleyebilirsiniz.
Ders çalışma isteğinizi iyi bir motivasyonla arttırmak için https://www.gulhaneakademi.com/ogrenci-koclugu sistemize göz atarak aradığınız tüm bilgilere ulaşabilirsiniz!
Nasıl ders çalışma isteği gelir sorusunun en büyük düşmanı, güçlü bir hedefin olmamasıdır. Aynı zamanda öğrencilerde motivasyon düşüklüğü de hedef eksikliğinden kaynaklanır. Düzenli ders çalışmak için ne kadar fazla neden ve beklenti olursa başarı da aynı derecede artar.
Beyin tamamen düşüncelerle yönetildiğinden derslere olan bakış açısı motivasyonu etkiler. Sürekli aynı konulara bakmak, zor ders konuları, hava koşulları, sosyal çevre ve daha birçok etkene karşı olan bakış açısı, çalışma isteğinin yönetilmesini sağlar. Ders çalışma sürecine hazırlıkta çok fazla stres ve kaygı bozukluğunun yaşanması konuların anlaşılmasını zorlaştırır. Derslere karşı ilk başta olumsuz düşünce ve fikirlerin oluşması sebebiyle düzenli çalışma disiplini oluşamaz.
Kendini çok zeki hisseden kişilerde ders çalışma isteği azalabilir. Bunun sebebi sürekli ben başarırım gibi telkinlerin beyinde dönmesidir. Aşırı rahatlık hissini öne çıkaran bu düşüncelere bağlı olarak düzenli ders çalışma isteği azalabilir. Aynı zamanda kendine olan güvenin düşüklüğü de başarıyı doğrudan etkiler. Çalışsam da anlayamam gibi fikirlere bağlı olarak ders disiplinin oluşması engellenir. Motivasyon ve enerjinin düşmesine sebep olan olumsuz düşünceler, ders çalışma sürecinde ümitsizliği öne çıkarır.
Çalışmalara hangi dersten başlanacağı ve gün içinde ne kadar vakit ayrılacağı gibi durumların belirsiz olması plansızlık çerçevesinde değerlendirilir. Özellikle stresli bir sınav sürecinden geçen öğrencilerde plansızlık sebebiyle ders çalışma isteği kaybolur.
İyi bir ders çalışma için iyi bir plan gerekir. Bu konuda dershanemizin https://www.gulhaneakademi.com/calisma-sistemimiz sayfasına göz atarak sizde çalışma sistemimizi inceleyebilirsiniz.
Nasıl çalışma isteği gelir türündeki sorulara verilebilecek en basit cevap, kendini ödüllendirmek ve hevesi artırmaktır. Derslere olan bakış açısını olumlu kılmak adına günlük programların sonuna birer ödül konulabilir. Ödül sistemi, ders çalışma isteği getiren şeyler arasında ön plana çıkar. Örneğin 2 saat internette gezinmek, dışarı çıkmak, sevilen bir atıştırmalığı yemek gibi çeşitli ödüllerle beyin çalışmaya odaklanabilir. Bunun için günlük hedef doğrultusunda ödülün büyüklüğü belirlenebilir. Küçük çocuklarda bu ödül sistemi aileler tarafından yönetilirken yetişkinlerde kendi kendine uygulanabilir. Her çalışma sonucunda en sevilen şeye yönelmek beyni zor konulara karşı daha açık hâle getirir. Ders çalışamıyorum diyen ama hevesli olan öğrencilerde bu teknikle verimliliğin arttığı görülmüştür.
Her öğrencinin hobileri, sevdiği etkinlikler farklıdır. Kitap okumayı sevenler için hazırladığımız https://www.gulhaneakademi.com/kitap-okuma-sanati yazımızı inceleyerek sizde motive edici konularda kendinize alan oluşturabilirsiniz.
Ders çalışma isteği nasıl gelir sorusunun bir diğer önemli cevabı da sürekli planlı olmaktır. Hedef odaklı çalışma tekniklerinin kullanılması ve sürekli programa bağlı şekilde hareket edilmesi süreci daha verimli hâle getirir. Ders çalışma esnasında kullanılan bazı teknikler, günün daha verimli ve başarılı şekilde tamamlanmasını sağlayabilir. Günlük programda verimli ders çalışma teknikleri ile yola devam etmek derslerin akılda kalıcı olmasını destekler.
Dersleri dinleyerek çalışmak işitsel zekanın öne çıkmasını sağlar. Bazı kişilerde işitsel zeka baskın olduğundan duyulan şeyler zihinde daha fazla kalıcılık elde eder. İşitsel zekayı keşfetmek için birkaç defa dinlenilen şarkının akılda kalıp kalmadığı test edilebilir. Eğer duyulan şeyler kolayca öğrenilirse çalışma programında dinlemeye ağırlık verilmelidir.
Görsel çalışma teknikleri, ders konularının zihinde kaydedilmesi için önemlidir. Sadece 1 defa bakılan şeylerin bile sınav esnasında göz önüne gelmesi görsel zekanın varlığına işarettir. Zihinde görselliğin ön planda olması durumunda derslerin fotoğraflı anlatımlarla çalışılması gerekir.
Öğrenciler tarafından en fazla kullanılan yöntem, yazarak çalışmadır. Her dersin akılda kalıcı şekilde notlara dökülmesi uzun paragraflar yerine birkaç cümleyle konunun kavranmasını sağlar. Daha sonra konuyu tekrar etme fırsatı da sunan yazarak çalışma, sürecin verimli hâle gelmesinde etkilidir.
Stresli anlarda odaklanmak oldukça zordur. Kişilerin adrenalin seviyesi yükseldikçe bir konuya olan ilgisi ve motivasyonu düşer. Çalışma esnasında stresi tetikleyebilecek her türlü etkeni ortadan kaldırmak gerekir. Akıldaki tüm düşünceleri bastırmak ve sadece programa odaklanmak için ders çalışma müziği ile birlikte birkaç basit detayla verimlilik artırılabilir.
Ders çalışmak istemiyorum diyen kişilerin büyük bir kısmı dağınık ve kalabalık ortamdan etkilenir. Çalışma masasında sadece gerekli materyallerin bulunması verimliliği artırır. Verimlilik açısından günlük eşyaların, kişisel bakım ürünlerinin ve diğer materyallerin de göz önünde olmaması gerekir.
Çalışma anında kullanılacak kalem, kitap ve defter gibi tüm materyallerin yakında konumlanması gerekir. Lazım olan ürünleri almak için sürekli masadan kalkmak ve farklı bir odaya geçmek çalışma isteğinin kaybolmasına yol açar. Ders çalışırken sadece konuyla alakalı kitap ve diğer materyallerin göz önünde bulundurulması gerekir. Diğer derslere ait kitap ve defter gibi ürünler, kalabalık oluşturarak dikkat dağınıklığına yol açabilir.
Ders programlarında tek bir güne çok fazla konu yüklemek motivasyonu doğrudan düşürür. Ayrıca karmaşık ve belirsiz olan ders programları da karar verme sürecinde stres oluşturur. Çalışılacak her ders ve konunun günü gününe belirlenmesiyle sürecin kolayca yönetilmesi mümkündür. Derslerin saatlere bölünmesi ve hangi konuya ne kadar süre ayrılacağı gibi detaylarla odaklanma artırılabilir.
Ders programlarında hedef odaklı olunması gerekir. Hedefe doğrudan götürmeyen ve belirsizlik içeren programlar, öğrencinin motivasyonunu düşürür. Ders programı hazırlama konusunda profesyonel destek alınması verimliliği artırır.
Ders çalışırken telefon, tablet ve televizyon gibi dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak durmak gerekir. Ayrıca çok gürültülü ve kalabalık alanlar da derse odaklanmayı zorlaştırır. Sürekli odaya birilerinin girmesi, telefona bildirim gelmesi veya sokaktan gelen sesler gibi birçok faktörün odaklanmayı yok ettiği görülmüştür.
Günlük programların oluşturulması ders çalışma sürecinin alışkanlık hâline getirilmesine yardımcı olur. Küçük hedeflerle başlayan ve zamanla genişletilen ders programları, başarı hissini tattırır ve ders çalışma isteği olumlu yönde desteklenir.
Ders çalışmaya en sevilen birkaç konuyla başlamak ve tüm programı günlere bölmek gerekir. Böylece tek seferde beyne yüklenilmez ve hedefe ulaşılarak çalışma motivasyonu artırılır.
Ders çalışmaktan sıkılan öğrencilerin biraz mola vermesi ve kendine zaman ayırması gerekir. Mola süresi boyunca televizyon ve telefon gibi dikkat dağıtıcı unsurlar yerine daha doğal ortamlara yönelinmelidir. Böylece zihin toplanır ve tekrardan ders çalışmaya başlanabilir.
Ders çalışma isteği nasıl getirilir sorusunun yanıtı için başarı odaklı ve motive edici programlar kullanılmalıdır. Kişiye özel hazırlanan çalışma programlarıyla disiplinli ve düzenli şekilde derslere odaklanmak mümkündür. Her gün tekrar eden bu programlar, ders çalışmayı zevkli ve kolay hâle getirir.
Başarıya giden yolda en büyük destekçiniz Gülhane Akademi ile iletişim için https://www.gulhaneakademi.com/iletisim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.