12. Sınıfta Açığa Geçmek Mantıklı Mı?
12. sınıfta açığa geçmek üniversite sınavına hazırlık sürecinde zaman kazanmak için mantıklı bir tercihtir. Üniversite sınavı dışında farklı sebeplerle de açık lise tercih edilebilir. Örneğin, sağlık sorunları, okulda dışlanma, okulun eğitim seviyesi gibi. Eğitim seviyesine örnek olarak anadolu lisesinden açık liseye geçiş düşüncesi verilebilir. Çünkü okulun eğitim seviyesi yüksek olsa bile öğrencinin arkadaşları arasındaki başarı seviyesi düşükse açık liseyi tercih edilebilir. Bu tercih beraberinde farklı sorumlulukları ve süreçleri de getirir. Yazının devamında 12. sınıfta açığa geçmenin avantajları, dezavantajları, tercih süreci gibi konularla ilgili bilgiler bulabilirsiniz. Bu yüzden sayfayı kaydırmaya devam edin.
12. sınıfta açığa geçmek mantıklı mı? Tüm öğrenciler bunu düşünürken son sınıflara özel eğitim anlayışımız olan https://www.gulhaneakademi.com/ankara-12-sinif-dershane eğitim içerik sayfamıza göz atabilirsiniz.
12. Sınıfta Açığa Geçmenin Avantajları ve Dezavantajları
12. sınıfta açığa geçmenin avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Okuldaki gibi ödev gibi sorumluluklar olmadığı için zamanın tümünü üniversiteye hazırlık için kullanabilirsiniz.
- Özelleştirilmiş eğitim fırsatlarından yararlanabilirsiniz.
- Yoğun akademik program yerine ilgi alanlarınıza odaklanarak kendinizi daha iyi tanıyabilme imkanına sahip olabilirsiniz.
- Açık Lise sınavları örgün eğitime göre daha kolaydır. Bu yüzden çıkmış sorulara çalışarak Açık Lise sınavlarını geçebilirsiniz.
- Dönemde iki kez derslerin sınavına girdiğiniz için sınav stresini en az seviyede tutarsınız.
- Örgün eğitimde olmayacağınız için fiziksel yorgunluk yaşamazsınız.
- Odakta sadece üniversite sınavları olur, varsa okula ait olumsuz durumlardan kaçınmış olursunuz.
Dezavantajları ise;
- Lisede açığa geçmek sosyal ilişkilerinizde bağınızı zayıflatabilir.
- Okul müfredatını göremeyeceğiniz için konu anlamada sorunla karşılaşabilirsiniz.
- Açık lisede sınav tarihleri gibi bilgileri kendiniz takip edeceğiniz için sorun yaşayabilirsiniz.
- Çoğu dersin kredisi örgün eğitimden daha fazla olduğu için yüksek puan almanız gerekebilir.
- Yurt dışında bazı üniversiteler örgün eğitimden mezun olma şartı isteyebilir. Bu yüzden ileride sıkıntıyla karşı karşıya kalabilirsiniz.
- Ev ortamında disiplini sağlamada zorluk yaşayabilirsiniz.
- Burs alıyorsanız burstan mahrum kalırsınız.
Öğrencilerimizin genel sorunu olan ders çalışma isteksizliğine yönelik hazırladığımız "Ders çalışma İsteği Nasıl Arttırılır?" başlıklı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.
12. Sınıfta Açığa Geçmek mi, Hazırlık Yılı mı? Karar Verirken Dikkate Almanız Gerekenler
12. sınıfta açığa geçmek, üniversite sınavına hazırlanırken daha fazla zamana sahip olmak için tercih edilen bir durumdur. Açık liseye geçiş yapıldığında herhangi bir yıl kaybı olmadan rahatlıkla mezun olarak üniversite sınavına girilir. Hazırlık yılında ise normal liseden mezun olduktan sonra 1 yıl sadece sınava çalışılır. Bu durum bazen 1 yıl kaybı olarak da yorumlanır. Bu iki seçenek arasında karar verirken farklı talepler ve şartlar söz konusu olabilir. Aşağıda bu iki seçenek arasında dikkate almanız gerekenleri bulabilirsiniz:
- Okulunuzda iyi bir eğitim verildiğini düşünmüyor ve size okula gitmek sınava hazırlık sürecinde zaman kaybı gibi geliyorsa açık liseye geçmek mantıklı olur.
- Okuldaki ortamdan hoşnut değilseniz ve bu durum sınava odaklanmanızı zorlaştıracak seviyede ise açık lise mantıklı bir seçim olur.
- Geleceğe yönelik hayalleriniz var ve iyi bir üniversitede iyi bir bölüm okumak gibi bir hedefe sahipseniz sadece bu doğrultuda çalışarak ve odaklanarak açık liseyi kolayca tamamlayabilirsiniz.
- Öz disiplin sorununuz yoksa ve sorumluluk bilinciniz yüksekse açık lise isabetli bir seçenektir.
- Okuldaki sınavlar, projeler ve ödevler sizi zorluyor ve sınava hazırlık sürecine yeterli zamanı ayıramıyorsanız lise son açığa geçmek için doğru tercihtir.
- Sorumluluk almada, kendi çalışma disiplini ve programını ayarlamada ciddi sorun yaşıyorsanız açığa geçmek mantıklı bir seçim değildir.
- Sosyal yaşamınız ve arkadaşlarınızla görüşme sürenizin örgün eğitimdeki gibi olmaması sizi olumsuz etkileyecek ise açık lise size göre değildir.
- Okulunuzun eğitim seviyesi ve arkadaş ortamınız çok iyiyse, bu ortamdan kopmak istemiyorsanız mezuna kalıp sınava daha iyi hazırlanmayı düşünüyorsanız hazırlık yılını seçmek sizin için doğru olur.
- 1 yıl üniversiteye hazırlanmanın bir kayıp olacağı fikrine katılmıyorsanız, açık lisedeki sınavlar ve kredilerle de ilgilenmek gibi bir isteğiniz yoksa hazırlık yılı sizin için verimli olur.
Tüm bu seçenekler sizin şartlarınıza, ortamınıza, beklentilerinize ve karakterinize göre şekillenen durumlardır.
12. Sınıfta Açığa Geçmenin Motivasyon ve Öz Disiplin Gerektiren Yönleri
12.sınıfta açığa geçmek beraberinde bazı sorumlulukları da getirir. Çünkü yapısı gereği örgün eğitimden farklıdır. İşte açığa geçmenin motivasyon ve öz disiplin gerektiren yönleri:
- Kendi başınıza bir çalışma disiplini oluşturamıyorsanız ya da kendinize ait önemli kararlar alamıyorsanız sorun yaşayabilirsiniz.
- Örgün eğitimde tüm kararları öğretmenler ve müdür gibi otoriteler verir. Ders çalışma ve planı konusunda sizi yönlendirir. Ancak açığa geçtiğinizde kontrol sizin elinizde olacağı için öz disipline oldukça fazla ihtiyaç duyacaksınız.
- Sınav takipleri, konu çalışmaları, ölçme ve değerlendirme, yönlendirme gibi konuların takibinde sorumluluk alırsınız.
- Örgün eğitime göre açık lisede zamanın yönetimi size bağlı olduğu için iyi değerlendirmelisiniz.
- Daha geniş zaman diliminiz olacağı için yüksek motivasyon sağlayabilirsiniz.
- Sınavlar örgüne göre daha kolaydır. Bu yüzden öz disiplini sağladığınızda yüksek notlar alabilirsiniz.
- Örgün eğitimden sonra açığa geçmek sosyal ilişkilerin azalmasına sebep olabilir. Motivasyonunuzu bu anlamda artırmaya yönelik çalışmalarla destekleyebilirsiniz.
12. Sınıfta Açığa Geçme Sonrası Üniversite Sınavına Hazırlık ve Geleceğe Yönelik Planlar
12.sınıfta açığa geçtikten sonra üniversite sınavına hazırlık sürecinizi kendiniz yöneteceğiniz için bazı zorluklar yaşayabilirsiniz. Bu noktada şu şekilde tavsiye verebiliriz:
- Liseden açık öğretime geçiş sınıf arkadaşı eksikliği yaratacağı için rekabet duygusunu azaltabilir. Bu da başarıyı olumsuz etkileyen bir durumdur. O yüzden bu süreçte etüt merkezi gibi yerlerle anlaşma sağlamak mantıklı olur.
- Başarı değerlendirmesi kişinin kendi sorumluluğunda olduğu için düzenli denemeler çözmek önemlidir.
- Konu eksiklerini tamamlamak için bütçeye göre çeşitli yollar denenebilir. Etüt merkezleri, youtube gibi.
- Üniversiteye hazırlıkta en önemli şey zamandır ve Açık Lise de kişiye fazlasıyla zaman sunar. Bu yüzden zaman yönetiminin sağlanması önemlidir.
- Bir çalışma planı öz disiplini sağlamada yardımcı olur. Çünkü üniversite hazırlık sürecinde en etkili yöntem sistemli çalışmadır.
12.sınıfta açığa geçmek, öğrencinin özdisiplinine bağlı olarak avantaj ve dezavantaja sahip bir durumdur. Dolayısıyla kendinizi iyi bir şekilde analiz ederek en doğru kararı verebilirsiniz. Bu noktada ihtiyaç duyduğunuz her an Gülhane Akademi ile iletişime geçip bilgi sahibi olarak geleceğiniz için yürüdüğünüz bu yolda yalnız hissetmezsiniz.
Sınava hazırlık ve geleceğe yönelik planlamalar için https://www.gulhaneakademi.com/ogrenci-koclugu sistemimizi inceleyebilirsiniz.
12. Sınıfta Açığa Geçmek Nasıl Yapılır?
12. sınıfta Açık Lise’ye geçmek için Halk Eğitim Merkezi’ne giderek gerekli evraklarla başvuru yapılır. Bu başvuru her zaman değil yıl içerisinde belirli dönemlerde gerçekleşir. Örneğin, birinci dönem başlamadan önce, ikinci dönem başlamadan önce gibi. Yani eğer 12. sınıfın 2. döneminde açık liseye geçmek istenirse ilk dönem bittiğinde başvuru yapılabilir.
12. Sınıfta Açığa Geçmek Yasak Mı?
12. sınıfta Açık Lise’ye geçmek yasak değil. Geleceğiniz için planlarınız bu doğrultuda ise dilediğiniz yıl veya dönem açığa geçebilirsiniz.
12. Sınıfta Açığa Geçenler Ne Zaman Mezun Olacak?
12. sınıfta açığa geçenler tüm dersler sayıldığında ve kredi eksiği olmadığında mezun olur.
Açık Lise 1 Yılda Biter Mi?
Açık lise örgün eğitime göre daha çabuk bitebilir. Örgün eğitimde yıla göre sınıf ayrımı varken Açık Lise’de dönemler şeklinde ayrılır. Örgünde 1 yılda iki dönem okunabiliyorken Açık Lise’de 1 yılda 3 dönem de okunabilir. Ancak 12’de açığa geçmek istenirse doğal olarak 2 dönem okunacağı için erken bitirme gibi bir durum söz konusu değildir. 12.sınıf 1 yılda tamamlanmış olur. Eğer kişi 11. sınıfta ve 18 yaşındaysa kişi açığa geçtiğinde 1 yılda 4 dönem okuyarak mezun olabilir.
12. Sınıfta Açığa Geçince Kaç Kredim Olur?
Örgün eğitimde her dersin bir kredisi olur. O krediye göre notlar hesaplanır ve karneye yansır. 170 kredi tamamlandığında örgün eğitimde nasıl mezun oluyorsanız Açık Lisede de aynı krediyi tamamlayınca mezun olabilirsiniz. Ancak Açık Lise’de 8. dönemde zorunlu dersler vardır. Bu zorunlu dersler alınmadığı takdirde mezun olmazsınız. Ayrıca Meslek derslerinden aldığınız krediler Açık Lise’ye geçtiğinizde hesaplanmaz.
12. Sınıfta Açık Liseye Geçersem Kaç Kredim Olur?
Krediler örgün eğitimde alınan derslere göre sayılır. Açık Lise’de de aynı durum geçerlidir. Mezun olmak için 170 krediyi tamamlamanız gerekir.
12.sınıf öğrencilerin açığa geçme konusu hakkındaki tüm sorularınıza bizimle https://www.gulhaneakademi.com/iletisim sayfamızdan iletişime geçerek bilgi alabilirsiniz.